Tuesday 29 October 2013

PRETZELS

Bahan-bahan ( 12 keping )

  • 1 paket yis
  • 4 cawan tepung serbaguna
  • 1 biji telur dicampur 1tbsp air dan dipukul. (Untuk disapu atas pretzel sahaja)
  • 1 1/2 tsp Garam
  • 1 tbsp gula
  • 2 tbsp mentega yang dicairkan.
  • Minyak sayur (untuk sapuan sahaja)
  • Garam laut (sea salt flakes) - untuk hiasan boleh juga guna gula atau serbuk kayu manis..boleh didapati di kedai peralatan kek.
  • 6 cawan air + 1/3 cawan soda bikarbonat dimasak atas dapur sehingga mendidih.

Cara-cara

  1. Masukkan garam, gula dan yis di dalam air suam. Biarkan seketika selama 5 minit tanpa dikacau.
  2. Setelah 5 minit...masukkan tepung serbaguna 1 demi 1 pada kelajuan yang rendah (minimum) di selang selikan dengan mentega yang telah dicairkan.
  3. Uli dengan pemutar kek selama 7 minit. Jika diuli dengan tangan doh perlu diuli selama 10 ke 15 minit.
  4. Siap diuli..sapukan minyak sayuran pada mangkuk yang bersih..ambil doh dan bentukkan menjadi bulat. Letak dlm mangkuk n sapukan minyak sayuran ats doh spaya permukaannya licin..
  5. Tutup dgn plastik kedap udara selama 1 jam di kawasan yang tidak sejuk/lembab. (Suhu bilik)
  6. Bahagi doh kepada 2 bahagian. Setiap 1 bahagian dibahagikan menjadi 6 ketulan kecil.
  7. Uli memanjang menjadi seperti tali dan bentukkan menjadi huruf 'U'. Ambil hujung doh bawa ke bawah dan tekan hujungnya..ulangi langkah ni hingga semua doh siap.
  8. Di atas dapur : didihkan air yang dicampur soda bikarbonat.. setelah air mendidih masukkan doh yang dibentuk tadi 1 demi 1 selama 30saat dan angkat dengan spatula.
  9. Sapu dulang pembakar dengan minyak sayuran.. susun atas tray.
  10.                         
    Sapukan telur pada setiap doh n taburkan sea salt atau serbuk kayu manis..terpulanglah...garam biasa pon blh jg... Bakar pada suhu 180celcius selama 10 -15 minit..
  11. Biar pretzel menjadi warna keperangan baru diangkat.. biar seketika lebih kurang 3 -5 minit sblum dihidangkan...

No comments:

Post a Comment